2018. sze 26.

Kislányom helye - mikor testvér érkezik

írta: NVK
Kislányom helye - mikor testvér érkezik

#nehézkérdés #mostmitmondjak #testvérszületik

caroline-hernandez-698708-unsplash.jpg

 

Mikor az ember lánya gyermeket vállal, fogalma sincs, mire vállalkozik. Ahogy múlnak a napok, hetek, hónapok, úgy válik egy kezdő édesanya rutinossá, edzetté.


Persze mindig jönnek váratlan fordulatok, új helyzetek, új kihívások, de választás nincs, meg kell oldani- tehát mindet megoldja a szülő.

Emlékszem, az egyik legnehezebb időszak az életünkben az volt, mikor másodszor is babát vártam...


Az én totálisan elkényeztetett királylányom a kezdetektől tudta, hogy egyeduralmába trónkövetelő érkezik hugi vagy öcsi személyében.
Ezzel neki elméletben nem is volt semmi problémája, sőt, tulajdonképpen kezdetben csak előnyei származtak belőle. Hisz anyarobot folyton otthon üzemelt, s minden parancsra ugrott. Imádta.

Aztán anyarobot pocakja egy idő után rohamos növekedésnek indult, s ez nyilvánvalóbbá tette a tényt, ami eddig olyan misztikus volt.

Tényleg testvér érkezik.

A 6 évesem agya akkor kattogni kezdett. S ha kattogott - kérdéseket szült. És kérdezett. Nem egyet, százat. Nem is százat, ezret. Bonyolultabbnál bonyolultabb, csalafintább kérdések követték egymást. Amolyan 6 éves, tűéles logikával.

S egyszer csak jött az a bizonyos nagy kérdés, amire minden szülő számít, amit minden gyerek feltesz, mert ez az, ami legjobban foglalkoztatja:

- Anya, ha megszületik a kistestvérem, engem nem is fogsz már ennyire szeretni?


Na, most légy okos anyuka, most mit felelsz? - kérdeztem akkor magamtól. Mert felelni kellett, hisz ez élet-halál fontos volt, nem lehetett egy könnyed legyintéssel elbagatelizálni. Nem lehetett félre söpörni.

Válaszolni kellett, méghozzá jól.

Én akkor egy papírt fogtam:
- Nézd, kicsikém, itt egy kör, ez az anya szíve. És ez benne mind a szeretet, amennyire téged szeretlek. Ha majd megszületik a baba, ez nem lesz kisebb, nem fog csökkenni.
Tudod mi történik?
Anya szíve megnő. Lesz benne ugyanakkora szeretet neked, mint eddig, de lesz sok hely a kicsinek is, apának is, meg mindenkinek, aki fontos.
Így én pont ugyanannyira foglak szeretni, mint eddig, de lesz a világon még egy ember, akinek te leszel a legfontosabb, s ő lesz a te szövetségesed mindenben. Ő lesz a testvéred.

 p1014801-600x450.jpg

 

Viki nagyon komolyan figyelt. A rajz megnyugtatta. Tudta már, bérelt helye van a szívem fő helyén. És ezt a papír is bizonyította neki.

Azóta majdnem 3 év telt el. Nem mondom, hogy sétagalopp volt. De az ígéretem megállta a helyét. 

Anya szeretete egyáltalán nem csökkent, és a szövetséges is meglett az öcsi személyében, aki istenként néz fel a nővérére. (még)

Szólj hozzá

szülő